ایرنا گزارش می كند
ساخت رآكتور نوری بومی برای كشت میكروجلبك و تهیه متابولیت ها
سرگرمی كامپیوتری: محققان حوزه مهندسی شیمی و زیست فناوری واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی موفق به طراحی و ساخت یك رآكتور نوری (فوتو بیورآكتور) لوله ای و مارپیچ برای كشت میكروجلبك و تهیه انواع متابولیت های ثانویه آن شدند.
به گزارش جمعه خبرنگار علمی ایرنا، میكروجلب ها یا ریزجلبك ها، گونه های تك سلولی هستند كه تكی، زنجیره ای یا گروهی زندگی می كنند و اندازه آنها از چند میكرومتر تا چند صد میكرومتر متغیر است. ریز جلبك ها بر خلاف گیاهان ریشه، ساقه و برگ ندارند، توانایی فتوسنتز دارند و به صورت میانگین نصف اكسیژن موجود در اتمسفر را تولید می كنند.
تنوع زیستی ریزجلبك ها زیاد است و خیلی از آنها موادی با خواص منحصر به فرد مانند كارتنوئیدها، آنتی اكسیدان ها، اسیدهای چرب، آنزیم ها، پلیمرها، پپتیدها، توكسین ها و استرول ها تولید می كنند.
گروهی از محققان حوزه مهندسی شیمی و زیست فناوری در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی برای تولید و استفاده از متابولیت های ثانویه ریز جلبك ها راكتوری تولید كرده اند. متابولیت های ثانویه تركیبات آلی هستند كه مستقیم در مراحل رشد و نمو یا تولید مثل یك ارگانیسم شركت نمی كنند و قابل استفاده بعنوان دارو، طعم دهنده های غذایی و حتی مواد آرایشی هستند.
مجری طرح رآكتور نوری لوله ای مارپیچ در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در مورد این دستاورد توضیح داد: این رآكتور نوری در تركیب با یك رآكتور زیستی ایرلیفت (نوعی از رآكتور زیستی برای تخمیربا كمك هوا) و مخزن روباز با هدف كشت انواع ریز جلبك و استفاده از متابولیت های ثانویه آن، مانند زیست توده و مواد آرایشی و بهداشتی باارزش، داورهای جلوگیری از سرطان و انواع آنتی اكسیدان ها طراحی و ساخته شده است.
سیدعلی هاشمی كوچكسرایی اضافه كرد: هدف ما تولید میكرو جلبك و استحصال مواد مختلف از آن است، ضمن اینكه در مراحل بعدی میگردد از میكرو جلبك ها برای غذاهای دامی و حیوانی و حتی غذای ماهی های آكواریومی بهره برد.
***دریافت گواهی ثبت اختراع برای رآكتور نوری، لوله ای و مارپیچ
هاشمی كوچكسرایی در مورد مشابه خارجی یا داخلی این راكتور توضیح داد: این آغازین نمونه ای است كه در ایران ساخته شدهاست و بر همین مبنا گواهی ثبت اختراع دارد. این رآكتور كه در مجتمع تحقیقاتی شیخ بهایی واحد علوم و تحقیقات طراحی و توسعه یافته است، مشابه خارجی دارد ولی نمونه ایرانی ضمن بی نیازی كشور از واردات آن و خروج ارز نسبت به نمونه خارجی بهینه سازی شده است.
این دانش آموخته رشته زیست فناوری مقطع كارشناسی ارشد اظهار داشت: سه دانش آموخته مهندسی شیمی و رشته های مرتبط مانند گرایش جداسازی مواد و زیست فناوری حدود 6 ماه برای طراحی و بهینه سازی آن كار كرده اند تا نمونه صنعتی دستگاه تولید و ثبت اختراع شد.
وی اضافه كرد: تولید این دستگاه كه در صنایع مختلف تولید مواد آرایشی، بهداشتی و دارویی و مكمل های غذایی و دامی مورد استفاده دارد؛ تابحال 40 میلیون تومان هزینه در برداشته است، قبل از افزایش اخیر نرخ ارز براورد قیمت تمام شده این دستگاه هفت میلیون تومان بود كه حالا دستكم سه برابر افزایش می یابد.
هاشمی كوچكسرایی یكی از تولیدات این دستگاه را صابون هایی بر پایه میكرو جلبك برشمرد و اظهار داشت: این صابون ها كه در مراحل اولیه تولید است از پودر میكرو جلبك با تركیبات اولیه صابون به دست می آید كه نمونه داخلی ندارد و نمونه خارجی آن بسیار گران است.
وی اصرار كرد تولید ریز جلبك ها در سیستم ها و محیط باز به آسانی و زیاد انجام می شود، ولی برای صنایع دارویی و آرایشی اساسا به تولید این نوع جلبك ها در فضای بسته نیاز است كه با این رآكتور لوله ای نوری در فضای بسته با كیفیت بالا انجام میگردد. شركت های آرایشی و بهداشتی، صنایع داروسازی و تولید كنندگان غذاهای دامی و طیور می توانند مصرف كننده این دستگاه باشند.
***دستگاه تصفیه هوا بر پایه میكرو جلبك
این گروه از محققان همین طور موفق به طراحی و ساخت دستگاه تصفیه هوا بر پایه میكروجلبك باز شده اند كه هاشمی كوچكسرایی در مورد آن اظهار داشت: میكرو جلبك ها به صورت ذاتی تا 50 برابر بیشتر از گیاهان عادی هم اندازه خود قدرت فرایند تصفیه هوا را با گرفتن دی اكسید كربن و پس دادن اكسیژن دارند.
وی اضافه كرد: هر لیتر میكرو جلبك در طول یك روز توانایی حذف 5 گرم دی اكسید كربن را دارد كه استفاده از آنها می تواند برای فضای كلانشهرهایی مانند تهران موجب بهبود شرایط شود.
این كارشناس رشته زیست فناوری توضیح داد: دستگاه فعلی كه به صورت سیستماتیك هوا را تصفیه می كند، هنوز در مرحله آزمایشگاهی است و پس از اختتام آزمایش ها برای ثبت اختراع آن اقدام میگردد.
به گزارش سرگرمی كامپیوتری به نقل از ایرنا، طرح رآكتور نوری برای كشت میكرو جلبك ها یكی از طرح های برتر نمایشگاه اختراعات و نوآوری های واحد علوم و تحقیقات شناخته شد كه همزمان با گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری (24 تا 30 آذر) در دانشگاه علوم پایه این دانشگاه و در محل نمایشگاهی نور برگزار شده بود.
این طرح ها كه با مشاركت واحد علوم و تحقیقات به سرانجام رسیده است از نظر مالكیت معنوی 50 درصد متعلق به دانشگاه و بقیه به توسعه دهندگان طرح ها متعلق می باشد.
علمی**9157*1961*
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب